Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 285]

Żurek Ułański z wędliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Żurek z mąki żytniej na wywarze mięsno warzywnym z dodatkiem białej fasoli, skrawków wędliny i śmietany, Podawać z ziemniaczkami.

Żurek Ułański z wędliną

Składniki:

Żurek Ułański z wędliną

 

  • 1,5 L wywaru z mięsa i warzyw
  • 1/2 szklanki fasoli perłowej
  • 2 cebule
  • tłuszcz
  • 15 dag okrawków z wędliny
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki
  • żur kiszony z żytniej mąki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • przyprawa do zup

Sposób przygotowania:

Żurek Ułański z wędliną
Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimna wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny, potem ugotować. Cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć, zalać wywarem, dodać pokrojoną w paseczki wędliną, odcedzoną fasolę, śmietanę wymieszaną z mąką oraz żur i przyprawy, gotować kilka minut, doprawić do smaku.

Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Podawać z ziemniakami z wody posypanymi skwarkami ze słoniny.