msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Mój żurek wielkanocny.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wielkanoc bez żurku u mnie w domu jest nie do pomyślenia. Musi być pikantny i aromatyczny

Mój żurek wielkanocny. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mój żurek wielkanocny.

 

  • 4 białe kiełbaski surowe
  • 1 laska kiełbasy podwędzanej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku (koniecznie polskiego)
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 czubata łyżka utartego chrzanu (może być ze słoiczka)
  • 5 dużych ziemniaków
  • 100 ml bulionu grzybowego (ja użyłam wywaru z gotowania borowików)
  • 2-2,5 l wody
  • 0,75 l żuru (ja miałam zakwas żurku śląskiego)
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 4 ugotowane na twardo jajka

 

 

Sposób przygotowania:

Mój żurek wielkanocny.
Białe kiełbaski sparzyć przez ok.30 minut (woda ma tylko "pyrkać").Zszumować.Wyjąć kiełbaski.
Pokroić je w plasterki,Kiełbasę podwędzaną i boczek pokroić w kostkę,podobnie cebulę.Czosnek zgnieść ostrzem noża i posiekać.Podsmażyć na patelni boczek (na małym ogniu), aż puści tłuszcz,dołożyć kiełbasy,czosnek i cebulę.
Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę i gotować w wodzie, w której parzyliśmy kiełbaski,lekko posolić.Dołożyć podsmażone wędliny z cebulą i czosnkiem.Wsypać majeranek.Wlać bulion grzybowy,dodać przyprawy i gotować ok.15 minut aż ziemniaki będą miękkie.Doprawić do smaku,dołożyć chrzan.Wlać żur i gotować kilka minut.
Do każdego talerza czy bulionówki włożyć połówkę ugotowanego na twardo jajka ,wlać porcję żuru i można posypać np. rzeżuchą.
Tak doprawiony żurek zaostrza apetyt przed drugim daniem.
Mój żurek wielkanocny.
Etap 1
Mój żurek wielkanocny.
Etap 2
Mój żurek wielkanocny.
Etap 3
Mój żurek wielkanocny.
Etap 4