Sposób przygotowania:
Żurek w chlebku
Kupujemy małe chlebki ( u mnie po 1,20zł sztuka), ścinamy górę, a następnie ręką wydrążamy całą ośródkę. Ośrodkę odrzucamy, bo nie bedzie nam już potrzebna, pozostawiamy miseczki i góry. Chlebki pieczemy przez 15 minut w temp 180 stopni, dzięki czemu będą sztywne i nie namiękną od zurka, ktory się wleje. Do garnka wkładamy żeberka wieprzowe, zalewamy przynajmniej 2 litrami wody i gotujemy (uzupełniamy braki wody), doprawiamy zielem angielskim, lisciem laurowym, solą i pieprzem - po godzinie żeberka wyjmujemy i wrzucamy namoczone grzyby. Kiełbasę kroimy w grubsze plastry i na niewielkiej ilości oleju przesmażamy ją razem z cebulą pokrojoną w kostkę i czosnkiem pokrojonym w plastry - dodajemy do wywaru. Do wywaru wlewamy zakwas na żur, tak aby uzyskać ulubiony stopień kwasowości, dodajemy sporo majeranku. Gotowy żurek delikatnie zabielamy śmietaną (dałem może 0,5 szklanki na cały garnek). Gorący żur nalewamy do chlebków i wkładamy ćwiartkę ugotowanego na twardo jajka.