ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Żurek wegetariański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny żurek bez śladu obecności mięsa. Polecam wegetarianom!

Żurek wegetariański Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek wegetariański

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek wegetariański
Cebule siekamy drobno i rumienimy na maśle Do garnka z wodą wkrawamy marchew i por, solimy, gotujemy, dodajemy cebulę z masłem. Do tak przygotowanej bazy wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki o gotujemy do momentu aż zmiękną. Wtedy wlewamy żur, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut. Starte na tarce o dużych oczkach jaja na twardo dodajemy na końcu, dzięki czemu nasza zupa stanie się gęsta i pyszna. Smacznego!
Żurek wegetariański
Smażona cebula stanowi bazę zupy zamiast mięsa.
Żurek wegetariański
Odrobina warzyw wzbogaci wartość odżywczą posiłku.
Żurek wegetariański
Gotowy żurek kupujemy w sklepie lub robimy go sami w domu.
Żurek wegetariański
Tarte jajka stanowią bardzo ważny element żurku.