wilcza5

wilcza5

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Żurek wg wilcza5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny żurek na kiełbasie

Żurek wg wilcza5

Składniki:

Żurek wg wilcza5

 

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek wg wilcza5
W wodzie gotujemy białe kiełbasy.
Następnie odcedzamy je i w tej samej wodzie gotujemy warzywa oraz wcześniej namoczone grzybki.
Grzybki moczymy około 1,5 godziny w ciepłej przegotowanej wodzie.
Warzywa gotujemy około 40 minut pod przykryciem.Następnie wywar przecedzamy i dodajemy żur.
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski i cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Dodajemy śmietanę uważając żeby się nie zważyła.
Do żuru dodajemy podsmażon boczek , rostarty ząbek czosnku , sól, pieprz i majeranej.

Żeby żurek był kwaśniejszy można dodać soku z cytryny.