Sposób przygotowania:
Żurek wg wilcza5
W wodzie gotujemy białe kiełbasy.
Następnie odcedzamy je i w tej samej wodzie gotujemy warzywa oraz wcześniej namoczone grzybki.
Grzybki moczymy około 1,5 godziny w ciepłej przegotowanej wodzie.
Warzywa gotujemy około 40 minut pod przykryciem.Następnie wywar przecedzamy i dodajemy żur.
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski i cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Dodajemy śmietanę uważając żeby się nie zważyła.
Do żuru dodajemy podsmażon boczek , rostarty ząbek czosnku , sól, pieprz i majeranej.
Żeby żurek był kwaśniejszy można dodać soku z cytryny.
Następnie odcedzamy je i w tej samej wodzie gotujemy warzywa oraz wcześniej namoczone grzybki.
Grzybki moczymy około 1,5 godziny w ciepłej przegotowanej wodzie.
Warzywa gotujemy około 40 minut pod przykryciem.Następnie wywar przecedzamy i dodajemy żur.
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski i cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Dodajemy śmietanę uważając żeby się nie zważyła.
Do żuru dodajemy podsmażon boczek , rostarty ząbek czosnku , sól, pieprz i majeranej.
Żeby żurek był kwaśniejszy można dodać soku z cytryny.