Sposób przygotowania:
Żurek wielkanocny
Składniki na zakwas połączyć, ja robię to w plastikowej butelce po nestea, czosnek zgniatam w całości bez obierania, wlewam wodę wsypuję mąkę dodaję resztę składników, zakręcam i potrząsam aż mąka połączy się z wodą, odstawiam na ok 1 tydzień
Z wody i wędzonki gotuję aromatyczny wywar, wyjmuję mięso i odstawiam do wystudzenia. Do wywaru dodaję zakwas (przed wylaniem z butelki dokładnie wymieszać) doprawiam do smaku gotuje. Na koniec zaprawiam śmietaną utartą z żółtkiem, lekko zagotowuję i gotowe. Podaję z jajkiem na twardo i mięskiem z wywaru. Polecam naprawdę przepyszne danie
Z wody i wędzonki gotuję aromatyczny wywar, wyjmuję mięso i odstawiam do wystudzenia. Do wywaru dodaję zakwas (przed wylaniem z butelki dokładnie wymieszać) doprawiam do smaku gotuje. Na koniec zaprawiam śmietaną utartą z żółtkiem, lekko zagotowuję i gotowe. Podaję z jajkiem na twardo i mięskiem z wywaru. Polecam naprawdę przepyszne danie