Natkakratka

Natkakratka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Żurek wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 450
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, aromatyczny żurek zrobiony z zakwasu domowej roboty. Doskonały nie tylko na świąteczny obiad.

Żurek wielkanocny

Składniki:

Żurek wielkanocny

 

  • na zakwas:
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1 litr wody
  • 6 listków laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • główka czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • na wywar:
  • 1 i2/2 litra wody
  • 1/2 kg wędzonej kiełbasy lub wędzonej szynki

 

 

  • do zaprawienia/zabielenia
  • 4 łyżki gęstej śmietany 22 %
  • 2 żółtka
  • do smaku:
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu

 

Sposób przygotowania:

Żurek wielkanocny
Składniki na zakwas połączyć, ja robię to w plastikowej butelce po nestea, czosnek  zgniatam  w całości bez obierania, wlewam wodę wsypuję mąkę dodaję resztę składników, zakręcam i potrząsam aż  mąka połączy się  z wodą, odstawiam na  ok 1 tydzień



Z wody i wędzonki gotuję aromatyczny wywar, wyjmuję mięso i odstawiam do wystudzenia. Do wywaru dodaję zakwas (przed wylaniem z butelki dokładnie wymieszać) doprawiam do smaku gotuje. Na koniec zaprawiam śmietaną utartą z żółtkiem, lekko zagotowuję i gotowe. Podaję z jajkiem na twardo i mięskiem z wywaru. Polecam naprawdę przepyszne danie