Sposób przygotowania:
Żurek z białą kiełbasą i boczkiem
Do garnka wlewamy wodę, w której gotujemy wywar z kiełbasy i boczku. Gdy kiełbasa będzie już ugotowana wyciągamy ją i boczek i odkładamy do wystygnięcia. Na gazie opalamy połowę cebuli i wrzucamy do wywaru, wlewamy też zakwas.Wrzucamy liść, ziele oraz pieprz ziarnisty. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy do garnka na tarce o grubych oczkach. Wystudzony boczek kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Podsmażam, dorzucam też kiełbasę pokrojoną w plastry. Gdy się zezłoci wrzucam do garnka i wszystko razem gotuję. Dodaję zmiażdżony czosnek, chrzan, doprawiam solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku. Dodaję do żurku zahartowaną śmietanę oraz mąkę rozmąconą w wodzie. Mieszam dokładnie zupę. Dodaję do zupy jajka pokrojone na 4 cząstki, które wcześniej ugotowałam na twardo.