Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Żurek z białą kiełbasą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny żurek nie tylko na święta.

Żurek z białą kiełbasą i boczkiem

Składniki:

Żurek z białą kiełbasą i boczkiem

 

  • 0,5 litra zakwasu(ja kupuję gotowy w butelce),
  • 1,5 litra wody,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 0,5 kg białej kiełbasy,
  • 8 jajek,
  • pół cebuli
  • 2 marchewki
  • śmietana,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,
  • 1,5 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz, majeranek.

 

Sposób przygotowania:

Żurek z białą kiełbasą i boczkiem
Do garnka wlewamy wodę, w której gotujemy wywar z kiełbasy i boczku. Gdy kiełbasa będzie już ugotowana wyciągamy ją i boczek i odkładamy do wystygnięcia. Na gazie opalamy połowę cebuli i wrzucamy do wywaru, wlewamy też zakwas.Wrzucamy liść, ziele oraz pieprz ziarnisty. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy do garnka na tarce o grubych oczkach. Wystudzony boczek kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Podsmażam, dorzucam też kiełbasę pokrojoną w plastry. Gdy się zezłoci wrzucam do garnka i wszystko razem gotuję. Dodaję zmiażdżony czosnek, chrzan, doprawiam solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku. Dodaję do żurku zahartowaną śmietanę oraz mąkę rozmąconą w wodzie. Mieszam dokładnie zupę. Dodaję do zupy jajka pokrojone na 4 cząstki, które wcześniej ugotowałam na twardo.