Sposób przygotowania:
Żurek ze śmietaną na zakwasie ( postny )
Warzywa i ziemniaki obrać i umyć .
Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .
Ziemniaki pokroić w kostkę , a cebulę w ,, piórka " n, a por w pół plasterki.
W garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) rozgrzać olej i smażyć warzywa ( bez ziemniaków ) na złoto. Dorzucić ziemniaki , ziele angielskie , listek laurowy , pieprz ziarnisty.
Zalać wodą, wlać łyżkę maggi i gotować 30 minut .
Dolać zakwas i śmietanę .
Doprawić do smaku majerankiem , pieprzem , odrobiną miodu .
Podawać posypane pokrojonym drobno szczypiorkiem .
Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .
Ziemniaki pokroić w kostkę , a cebulę w ,, piórka " n, a por w pół plasterki.
W garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) rozgrzać olej i smażyć warzywa ( bez ziemniaków ) na złoto. Dorzucić ziemniaki , ziele angielskie , listek laurowy , pieprz ziarnisty.
Zalać wodą, wlać łyżkę maggi i gotować 30 minut .
Dolać zakwas i śmietanę .
Doprawić do smaku majerankiem , pieprzem , odrobiną miodu .
Podawać posypane pokrojonym drobno szczypiorkiem .