Sposób przygotowania:
Zwykły drożdżowiec
Do miski pokruszyć ręką drożdże, dodać cukier, rozetrzeć.
Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać składniki.
Postawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać cukier, wyrośnięty rozczyn, jaja, sól, rodzynki i esencje zapachową. Wyrabiać ciasto rękoma do połączenia się składników. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścian miski. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Z podanych składników przygotować kruszonkę, posypać kruszonką wierzch ciasta,
powtórnie pozostawić do wyrośnięcia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać składniki.
Postawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać cukier, wyrośnięty rozczyn, jaja, sól, rodzynki i esencje zapachową. Wyrabiać ciasto rękoma do połączenia się składników. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścian miski. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Z podanych składników przygotować kruszonkę, posypać kruszonką wierzch ciasta,
powtórnie pozostawić do wyrośnięcia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.