Sposób przygotowania:
Żytnie racuchy z dodatkiem bananów
1. Na wolnym ogniu rozpuścić masło. 2. Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier z prawdziwą wanilią, cukier brązowy i proszek do pieczenia połączyć w jednej misce. 3. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: jajko, mleko, miód. Dodać aromatu waniliowego. 4. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać ostudzone masło i miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 5. Rozgrzać patelnię i następnie zmniejszyć ogień. Nakładać ciasto łyżką, nie może być zbyt zwarte, a lekko płynne, samo rozpłaszczy się lekko na patelni. Należy obracać racuchy i piec z każdej strony do przyrumienienia. 6. Pokroić banana. 7. Gotowe placki przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i ułożyć na nich plasterki banana.