Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Żytnie racuchy z dodatkiem bananów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zdrowsza wersja racuchów śniadaniowych, dopełniona smakiem bananów.

Żytnie racuchy z dodatkiem bananów

Składniki:

Żytnie racuchy z dodatkiem bananów

 

  • mąka razowa żytnia - 100 gram
  • mąka pszenna - 50 gram
  • jajko - 1 średnie
  • mleko - 3/4 szklanki
  • masło - 20 gram
  • miód płynny - 1/2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • cukier brązowy - 10 gram
  • cukier z prawdziwą wanilią - 1/2 łyżki
  • aromat waniliowy - ok. 5 kropel
  • banan - 1 duży
  • olej - do smażenia

Sposób przygotowania:

Żytnie racuchy z dodatkiem bananów
1. Na wolnym ogniu rozpuścić masło. 2. Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier z prawdziwą wanilią, cukier brązowy i proszek do pieczenia połączyć w jednej misce. 3. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: jajko, mleko, miód. Dodać aromatu waniliowego. 4. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać ostudzone masło i miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 5. Rozgrzać patelnię i następnie zmniejszyć ogień. Nakładać ciasto łyżką, nie może być zbyt zwarte, a lekko płynne, samo rozpłaszczy się lekko na patelni. Należy obracać racuchy i piec z każdej strony do przyrumienienia. 6. Pokroić banana. 7. Gotowe placki przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i ułożyć na nich plasterki banana.

Tagi:

jajko jajka