Sposób przygotowania:
Żyto smażone z czerwonym winem
Żyto zalewamy wodą w kamionkowym naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 6 godzin aż spęcznieje. Żyto zagotować w wodzie, następnie przykryć i gotować na małym ogniu przez 1,5h. Pietruszkę drobno siekamy,cukinię i pomidory kroimy w grubą kostkę usuwając uprzednio nasady szypułek. Cebulę i czosnek drobno siekamy, szałwię kroimy w paseczki. W rondelku rozgrzewamy olej smażymy na małym ogniu przez 2 minuty cebulę,cukinię,czosnek i szałwię. Dodajemy żyto, pomidory i wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na silnym ogniu przez około 3 minuty. Mieszamy z serem i pietruszką, doprawiamy do smaku. Żyto można zastąpić orkiszem, który moczymy przez około godzinę, reszta przepisu bez zmian.