Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Żyto smażone z czerwonym winem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapomniany przepis rodem z kuchni wileńskiej

Żyto smażone z czerwonym winem

Składniki:

Żyto smażone z czerwonym winem

 

  • 200 g ziaren żyta
  • 1/8 l dobrego czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 l wody
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 400 g pomidorów
  • 400 g małych cukinii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 100 g sera górskiego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Żyto smażone z czerwonym winem
Żyto zalewamy wodą w kamionkowym naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 6 godzin aż spęcznieje. Żyto zagotować w wodzie, następnie przykryć i gotować na małym ogniu przez 1,5h. Pietruszkę drobno siekamy,cukinię i pomidory kroimy w grubą kostkę usuwając uprzednio nasady szypułek. Cebulę i czosnek drobno siekamy, szałwię kroimy w paseczki. W rondelku rozgrzewamy olej smażymy na małym ogniu przez 2 minuty cebulę,cukinię,czosnek i szałwię. Dodajemy żyto, pomidory i wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na silnym ogniu przez około 3 minuty. Mieszamy z serem i pietruszką, doprawiamy do smaku. Żyto można zastąpić orkiszem, który moczymy przez około godzinę, reszta przepisu bez zmian.

Tagi:

sery ser cukinia