iwona0103

iwona0103

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Babka z wielkanocnym zającem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ucierana babka cytrynowo-kakaowa zawładnie podniebieniami wszystkich gości. Własnoręcznie wykonany zając sprawi wiele frajdy i będzie dumnie prezentował się na świątecznym stole.

Babka z wielkanocnym zającem

Składniki:

Babka z wielkanocnym zającem

 

  • Ciasto:
  • 250 g masła,
  • 3 opakowania kisielu cytrynowego,
  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 jajka,
  • 1 szkl. wody,
  • 1 szkl. cukru,
  • Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny.
  • Masa cukrowa:
  • 800 g cukru pudru,
  • 100 g glukozy w proszku,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 80 ml wody,
  • kolorowe barwniki spożywcze.

Sposób przygotowania:

Babka z wielkanocnym zającem
Ciasto: Masło roztopić i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Utrzeć żółtka z cukrem. Mieszać, dodając naprzemiennie po łyżce masła, wody i mąki. Oddzielić 1/4 masy i wymieszać z kakao. Ubić pianę z białek. Wymieszać z resztą masy (1/4 z kakaową). Masę przełożyć do dużej formy na babkę, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką: najpierw część cytrynowej, następnie kakaowej i na końcu resztą jasnej masy. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny. Ucierać do pożądanej gęstości. Można dodać barwnik spożywczy (u mnie zielony). Masa cukrowa: Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej. Dodać glukozę. Przestudzić i mieszać z cukrem pudrem. Wyrabiać masę ręcznie lub za pomocą miksera do uzyskania konsystencji plasteliny. Masę podzielić na kawałki i dodać barwniki według uznania. Wyrabiać do uzyskania pożądanego jednolitego koloru. Dekoracja: Babkę polać lukrem i ozdobić masą cukrową, formując z niej odpowiedni kształt. U mnie: głowa i tułów zająca włożone do środka babki, a stopy przyklejone za pomocą lukru na wierzchu.