msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Babka ze śliwkami.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Korzenny aromat babki z suszonymi, nieco pijanymi śliwkami.

Babka ze śliwkami.

Składniki:

Babka ze śliwkami.

 

 

  • 10 dużych śliwek suszonych
  • 200 ml rumu

 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 2 garści płatków migdałowych uprażonych na suchej teflonowej patelni

 

 

Sposób przygotowania:

Babka ze śliwkami.
Śliwki namoczyć w rumie (najlepiej na noc).Ubić mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pozostałe składniki.Zmiksować. Formę na babkę z kominem posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, powkładać namoczone w rumie śliwki i piec przez ok.45-50 minut w temp. ok.180 stopni w termoobiegu. Polać polewą czekoladową.(rozpuścić czekoladę w mleku) Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi, wystudzić.