agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Barszcz ukraiński w moim wydaniu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny barszczyk ukraiński

Barszcz ukraiński w moim wydaniu

Składniki:

Barszcz ukraiński w moim wydaniu

 

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński w moim wydaniu
Fasolę opłukać, namoczyć na noc, następnie gotować w tej samej wodzie w której się moczyły, posolić pod koniec gotowania i ugotować fasolę do miękkości pod koniec gotowania dodać obrany czosnek i listki laurowe. Buraczki wyszorować, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Kurczaka umyć, porcjować, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a następnie starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Całość zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie zagotowywać. Porcjować zupę i posypać zieleniną.