Strona główna Barszcz ukraiński wg Babci Halinki

Barszcz ukraiński wg Babci Halinki

Babcia Halinka - Przepis na: Barszcz ukraiński wg Babci Halinki offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Barszcz ukraiński wg Babci Halinki
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 20

Dokładnie umyte buraki ugotować w skórkach (ok. 1 1/2 godz.). Barszcz ukraiński można zrobić


trudność: łatwe
czas:

Barszcz ukraiński wg Babci Halinki - SKŁADNIKI:

  • pęczek włoszczyzny (30 dag)
  • 15 dag kapusty
  • cebula
  • 25 dag buraków
  • 25 dag świeżych lub mrożonych pomidorów
  • jabłko
  • 10 dag fasoli Jasiek lub perłowej
  • 1/2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
  • 1/2-3/4 szklanki śmietany
  • sól
  • cukier
  • czosnek
  • pieprz
  • posiekana nać pietruszki

Barszcz ukraiński wg Babci Halinki - PRZYGOTOWANIE:

Dokładnie umyte buraki ugotować w skórkach (ok. 1 1/2 godz.). Można to zrobić rano przed wyjściem do pracy lub w przeddzień wieczorem. Wieczorem również radzimy namoczyć opłukaną fasolę, którą naj­praktyczniej będzie ugotować rano w tej samej wodzie, w której się moczyła. Warzywa umyć, obrać i opłukać, pokrajać w paski lub zetrzeć na tarce, zalać wrzącą wodą, dodać olej, osolić i gotować ok. 20 min. Po tym czasie włożyć drobno pokrajaną kapustę i utarte jabłko; ugotować do miękkości. Dodać fasolę i uprzednio ugotowane buraki, obrane i starte na tarce z dużymi oczkami. Przygotowaną w ten sposób zupę wzbogacić dodatkiem umytych, obranych ze skórki i pokrajanych pomidorów. Przed podaniem barszcz przyprawić roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Podgrzać, podprawić śmietaną, dodać posiekaną w ostatniej chwili nać pietruszki. Barszcz ukraiński można podawać z dodatkiem oddzielnie ugotowanych ziemniaków, babki z kaszy jaglanej albo kaszy gryczanej na sypko.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Barszcz ukraiński wg Babci Halinki (strona 1 z 2)  
Gość

Michal
gość

2008-10-21 16:44
Bardzo pyszne.Mojej rodzince smakowalo.Polecam:)
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-04 10:21
super,pyszne;
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ania
gość

2008-11-07 13:06
Myślę że dobre, ale bez kaszy. Ja dodaję kilka suszonych grzybków.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Alek
gość

2008-11-12 14:56
To nie jest barszcz ukrainski tylko jakis smietnik.
Skomentuj
Oceń:
-1
kayleb

kayleb
offline

2008-11-15 00:02
Z tłuczonymi ziemniaczkami pychota :)
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112
offline

2008-12-13 21:20
Pyszny
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

wiesia kuchasz
gość

2009-01-22 15:57
do tego barszcz dodać z 2 marchewki startej na tarce grubych oczkach będzie smaczjsze
Skomentuj
Oceń:
0
IwaG2

IwaG2
offline

2009-02-17 15:35
Barszczyk wyśmienity nie dałam tylko pomidorów ale i tak był super
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Sandra
gość

2009-02-20 14:38
Przepyszny!
Skomentuj
Oceń:
0
anetka

anetka
offline

2008-09-27 10:41
Pyszota.
Skomentuj
Oceń:
0
Ifa

Ifa
offline

2009-02-23 14:19
anetka napisał(a):

Pyszota.

nawet bajka
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Barszcze
Barszcz czerwony Eli z fasolą Zupa szczawiowa z jajkiem i gwiazdkami Barszcz biały na boczku wędzonym
Barszcz czerwony z uszkami Barszcz na białej kiełbasie Barszcz czerwony z jajkiem
Barszcz czerwony z ziemniakami i klopsikami Botwinka z soczewicą Domowy barszczyk czerwony
Zupa botwinkowa Orzeźwiająca botwinka Zupa z młodej botwinki

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane