Strona główna Barszcz ukraiński wg Babci Halinki

Barszcz ukraiński wg Babci Halinki

Babcia Halinka - Przepis na: Barszcz ukraiński wg Babci Halinki offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Barszcz ukraiński wg Babci Halinki
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 20

Dokładnie umyte buraki ugotować w skórkach (ok. 1 1/2 godz.). Barszcz ukraiński można zrobić


trudność: łatwe
czas:

Barszcz ukraiński wg Babci Halinki - SKŁADNIKI:

Barszcz ukraiński wg Babci Halinki - PRZYGOTOWANIE:

Dokładnie umyte buraki ugotować w skórkach (ok. 1 1/2 godz.). Można to zrobić rano przed wyjściem do pracy lub w przeddzień wieczorem. Wieczorem również radzimy namoczyć opłukaną fasolę, którą naj­praktyczniej będzie ugotować rano w tej samej wodzie, w której się moczyła. Warzywa umyć, obrać i opłukać, pokrajać w paski lub zetrzeć na tarce, zalać wrzącą wodą, dodać olej, osolić i gotować ok. 20 min. Po tym czasie włożyć drobno pokrajaną kapustę i utarte jabłko; ugotować do miękkości. Dodać fasolę i uprzednio ugotowane buraki, obrane i starte na tarce z dużymi oczkami. Przygotowaną w ten sposób zupę wzbogacić dodatkiem umytych, obranych ze skórki i pokrajanych pomidorów. Przed podaniem barszcz przyprawić roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Podgrzać, podprawić śmietaną, dodać posiekaną w ostatniej chwili nać pietruszki. Barszcz ukraiński można podawać z dodatkiem oddzielnie ugotowanych ziemniaków, babki z kaszy jaglanej albo kaszy gryczanej na sypko.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Barszcz ukraiński wg Babci Halinki (strona 1 z 2)  
Gość

Michal
gość

2008-10-21 16:44
Bardzo pyszne.Mojej rodzince smakowalo.Polecam:)
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-04 10:21
super,pyszne;
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ania
gość

2008-11-07 13:06
Myślę że dobre, ale bez kaszy. Ja dodaję kilka suszonych grzybków.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Alek
gość

2008-11-12 14:56
To nie jest barszcz ukrainski tylko jakis smietnik.
Skomentuj
Oceń:
-1
kayleb

kayleb
offline

2008-11-15 00:02
Z tłuczonymi ziemniaczkami pychota :)
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112
offline

2008-12-13 21:20
Pyszny
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

wiesia kuchasz
gość

2009-01-22 15:57
do tego barszcz dodać z 2 marchewki startej na tarce grubych oczkach będzie smaczjsze
Skomentuj
Oceń:
0
IwaG2

IwaG2
offline

2009-02-17 15:35
Barszczyk wyśmienity nie dałam tylko pomidorów ale i tak był super
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Sandra
gość

2009-02-20 14:38
Przepyszny!
Skomentuj
Oceń:
0
anetka

anetka
offline

2008-09-27 10:41
Pyszota.
Skomentuj
Oceń:
0
Ifa

Ifa
offline

2009-02-23 14:19
anetka napisał(a):

Pyszota.

nawet bajka
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Barszcze
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą Barszczyk buraczano jabłkowy na szybko Barszcz czerwony z jabłkiem
Barszcz czerwony Eli z fasolą Zupa szczawiowa z jajkiem i gwiazdkami Barszcz biały na boczku wędzonym
Barszcz czerwony z uszkami Barszcz na białej kiełbasie Barszcz czerwony z jajkiem
Barszcz czerwony z ziemniakami i klopsikami Botwinka z soczewicą Domowy barszczyk czerwony

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane