zosias

zosias

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Barszcz z uszkami z mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

zważywszy że lubimy barszcz z uszkami-to taki przepis na powszednie dni

Barszcz z uszkami z mięsem

Składniki:

Barszcz z uszkami z mięsem

 

  • na barszcz:
  • 1kg buraków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • pieprz cały i mielony
  • sól
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sok z cytryny, ocet, czy kwasek cytrynowy-jak kto woli
  • szczypta cukru
  • +ewentualnie wywar z suszonych grzybów

 

  • na uszka:
  • ciasto z mąki i wody + szczypta soli
  • duża cebula
  • pieczarki(około 100gr)
  • mięso mielone, lub jakieś ugotowane w przyprawach
  • przyprawy i sól

 

Sposób przygotowania:

Barszcz z uszkami z mięsem
Barszcz najlepiej ugotować dzień wcześniej-jest lepszy. Wszystkie warzywa kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy jabłko pokrajane w ósemki, troszkę soli, pieprz cały, ziele, listek laurowy i zalewamy zimną wodą. Niech się gotuje godzinę, dwie. Gdy ostygnie chowamy do lodówki. Następnego dnia podgrzewamy i doprawiamy do smaku oraz zakwaszamy cytryną. Uszka: farsz robimy w zależności jak nam pasuje -możemy zmielić ugotowane mięso i dodać przyrumienioną cebulkę z pieczarkami. -możemy podsmażyć cebulkę z pieczarkami, następnie osobno mięso mielone z dodatkiem przypraw i soli-mieszamy wszystko-solimy i pieprzymy w razie potrzeby ciasto jak na pierogi - woda, mąka, szczypta soli i wyrabiamy. Wałkujemy i wykrawamy małe kwadraciki. Potem kleimy uszka. Barszcz podawać oczywiście z uszkami. Smacznego!