tuptusp

tuptusp

Kucharz
[Przepisów: 13]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Bolońska pomidorówka z trzema wkładkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ta sama pomidorówka a jednak inna :)

Bolońska pomidorówka z trzema wkładkami

Składniki:

Bolońska pomidorówka z trzema wkładkami

 

  • Sos Boloński Łowicz
  • Pomidory w puszce
  • 1/2 Szklanki bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • Śmietana 36%
  • 500g Mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 Jajko
  • Pół dużej cebuli
  • 1/2 Szklanki bułki tartej
  • Makaron z jednej zupki chińskiej
  • Woreczek ryżu
  • 2 Kromki chleba
  • Masło
  • Czosnek
  • Pietruszka
  • Pieprz, sól, słodka papryka, kminek

Sposób przygotowania:

Bolońska pomidorówka z trzema wkładkami
Sos Boloński Łowicz wlać do garnka, dodać przetarte lub zmiksowane pomidory z puszki i bulion. Wszystko razem zagotować, doprawić pieprzem. Mięso mielone wrzucić do miski dodać jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, bułkę tartą i doprawić pieprzem, solą, słodką papryką. Wszystko wymieszać i uformować kulki wielkości 2 cm , które następnie usmażyć. Kromki chleba posmarować masłem czosnkowym(masło ,czosnek, zioła prowansalskie, pieprz), pokroić w kostkę i wstawić do piekarnika na 15 min na 200 stopni. Ryż ugotować, następnie przełożyć do prostokątnego naczynia i wymieszać z dwiema łyżeczkami kminku. Uformować kosteczki. Makaron z chińskiej zupki zalać wrzątkiem aby napęczniał, gdy będzie już gotowy odcedzić i ostudzić. Wbić jedno jajko do niego i dodać 1 łyżkę bułki tartej po czym podsmażyć na patelni. Podawać z śmietaną i pietruszką tak jak na zdjęciu(ja niestety nie miałem pietruszki). Smacznego!