Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Buchty z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne mocno aromatyczne słodkie bułeczki z jabłkami.

Buchty z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Buchty z jabłkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Buchty z jabłkami
Masło stopić i wlać do mleka. Dodać cukier. Rozpuścić w mleku drożdże. Dodać mąkę wymieszaną ze szczypta soli. Wbić jajko i wrobić gładkie ciasto,(żeby odchodziło od ręki). Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka oskrobać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić a potem dusić z dodatkiem goździków i brązowego cukru. Kiedy marmolada jabłkowa będzie już prawie gotowa doprawić ją startą gałką muszkatołową oraz świeżo startym korzeniem imbiru. Ponieważ nie chce mi się wyciągać stolnicy- ja natłuszczam ręce olejem, urywam małe kawałki ciasta rozciągam w dłoniach i na każdy nakładam jabłka a potem zwijam i sklejam boki. Dla lubiących regularne, idealne kształty polecam skorzystanie ze stolnicy, wałka i okrągłego naczynia z dużą średnicą do wycinania kółek:) Gotowe buchty układać na natłuszczonej blasze smarować masłem i piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Buchty z jabłkami
Jabłka oskrobać, drobno pokroić i udusić z dodatkiem goździków.
Buchty z jabłkami
Natłuścić ręce olejem urywać małe kawałki ciasta, nakładać jabłka i sklejać jak pierogi.