SUPERPRZEPIS

Bułeczki ze smażonymi czereśniami

  • 5
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Bułeczki ze smażonymi czereśniami Więcej zdjęć (5)

Pulchniutkie, pyszne bułeczki. Ciasto jest mało słodkie, bo czereśnie i kruszonką uzupełniają tą słodycz. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Składniki:

Bułeczki ze smażonymi czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki ze smażonymi czereśniami
Czereśnie umyć, przebrać, wydrylować. Wrzucić do rondla. Dodać cukier, smażyć na małym ogniu, aż sok odparuje (należy uważać by czereśnie się nie rozpadły).

Ciasto: w ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota. Dodać roztopione masło, wbić jajko. Wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, odgazować. Pokroić na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę, ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 25-30 minut.

Po tym czasie szklanką oprószoną mąką zrobić dołek. W dołek włożyć po kilka czereśni, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Kruszonką posypać wierzch bułeczek.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Bułeczki ze smażonymi czereśniami
Czereśnie umyte i wydrylowane usmażyć z cukrem
Bułeczki ze smażonymi czereśniami
z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia
Bułeczki ze smażonymi czereśniami
ciasto podzielić na 12, uformowac bułki, po wyrośnięciu zrobić dołek
Bułeczki ze smażonymi czereśniami
w dołku ułożyć czereśnie, brzegi posmarować jajkiem