luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Chińskie pierożki w polskim rosole

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smakowite połączenie Polskiej i Chińskiej kuchni..

Chińskie pierożki w polskim rosole

Składniki:

Chińskie pierożki w polskim rosole

 

  • na ciasto
  • 300 gr mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 200 ml wrzątku

 

  • nadzienie;
  • 450 gr mięsa mielonego indyczego
  • 3 łyżki białej fasoli (może być z puszki)
  • 3 owocki kardamonu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Chińskie pierożki w polskim rosole
Mięso lekko wysmażyć, dodać przyprawy, czosnek, posiekną papryczkę i fasolę, podusić ok 10 min. przelożyć do robota i wszystko zmiksować na pastę. Do pasty dodać sezam i szczypiorek. Wymieszać. ciasto; W misce wymieszać mąkę z solą , proszkiem do pieczenia i smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto. Ciasto wałkować cienko jak na tradycyjne pierożki, kroić w kwadraty , nakładać nadzienie i formować sakieweczki, górę ucinać. Gotować na parze ok 10 min. Pierożki podać z tradycyjnym rosołem z kurczaka .