Justi2401

Justi2401

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Chłopska grochówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna i treściwa grochówka. Pachnie wędzonką i jest tak sycąca, że nie potrzeba po niej drugiego dania.

Chłopska grochówka

Składniki:

Chłopska grochówka

 

  • 4,5 l czystego bulionu wołowego (najlepiej domowego)
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 kg marchwi
  • 0,5 kg grochu
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • 30 dag surowego boczku
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki kminku
  • przyprawa uniwersalna (najlepiej domowa)
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki

Na domowy bulion:

Sposób przygotowania:

Chłopska grochówka
1. Groch moczyć przez noc w przegotowanej, zimnej wodzie. Następnego dnia dokładnie wypłukać i gotować aż będzie w połowie miękki. Odcedzić.

2. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Smażyć na patelni do momentu aż wytopi się tłuszcz. Tłuszcz wylać, a boczek wrzucić do gotującego się bulionu. Dodać obraną, pokrojoną na połowy marchew, groch, majeranek, kminek, przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotować około 20 minut na wolnym ogniu.

3. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 15 minut. Surowy boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni tak jak wędzony. Tłuszcz odcedzić lecz nie wylewać, a boczek dodać do zupy i pogotować ją jeszcze chwilę. Tłuszcz ze smażenia boczku wymieszać z mąką, aby nie było grudek, następnie ubrać łyżkę wazową zupy i dokładnie wymieszać z zasmażką. Powoli, ciągle mieszając wlać ją do zupy. Gotować jeszcze 10 minut. Zupę w razie potrzeby doprawić.

Smacznego!

*Domowy bulion wołowy:

Wołowinę wrzucić do garnka, zalać 4,5 l wody. Gotować, gdy się wyszumuje zdjąć pianę. Następnie dodać ziele i liście laurowe, gotować 40 minut. Po tym czasie dodać obrane marchew, pietruszkę, seler, por, ząbki czosnku, natkę i opaloną na palniku cebulę. Gotować półtorej godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu przecedzić.