SUPERPRZEPIS

Ciasto bananowo-daktylowe

  • 6
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Ciasto bananowo-daktylowe Więcej zdjęć (2)

Bardzo proste i zawsze udające się ciasto z bananami i daktylami. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, wilgotne i niezbyt słodkie.

Składniki:

Ciasto bananowo-daktylowe

 

  • banany - 290 g /3 szt./
  • daktyle bez pestek - 200 g
  • mąka tortowa - 190 g
  • jajka - 2 szt.
  • cukier trzcinowy - 80 g
  • masło - 70 g
  • ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki
  • płynny miód - 30 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowo-daktylowe
Do miski wkładam suche składniki: makę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon i dokładnie mieszam je. Banany i daktyle miksuję w rozdrabniaczu na gładką masę, do której dodaję miód, rostopione i przestudzone masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Całość miksuję. Do masy bananowo-daktylowej dodaję suche składniki i jeszcze przez chwilę miksuję.

Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 22x8,5 cm.Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę 90 minut. Upieczone ciasto zostawiam w foremce do całkowitego wystygnięcia.*Najsmaczniejsze jest na drugi dzień po upieczeni, a przechowywane w pojemniku na ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni.
Ciasto bananowo-daktylowe
Upieczone ciasto zostawiam w foremce do całkowitego wystygnięcia.