Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Klasyczne ciasto drożdżowe na dużą blachę z kwaśnymi czarnymi porzeczkami, słodką czekoladą i chrupiącą kruszonką.

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i czekoladą
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić, aż drożdże ruszą. Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem. Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać i wlać do niej zaczyn, jajka i masło. Zagnieść ciasto, wyrabiać około 10min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok 1godz) W tym czasie można przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki włożyć do miseczki i rozetrzeć. Wstawić do lodówki. Ciasto jeszcze raz zagnieść, ale krótko i wyłożyć na blachę 23x33cm. Czekoladę posiekać (niezbyt drobno) i wysypać na ciasto. Wyłożyć porzeczkę i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40min. Smacznego!
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i czekoladą
Jajka dokładnie roztrzepać z cukrem i wlać do mąki.
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i czekoladą
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i czekoladą
Masło na kruszonkę powinno być zimne. Rozetrzeć wszystko w palcach.
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i czekoladą
Na ciasto drożdżowe wyłożyć kawałki czekolady, porzeczkę i kruszonkę.