czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto jest trochę pracochłonne, ale efekt końcowy zachwyci wszystkich. Polecam je na szczególne okazje...

Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem

Składniki:

Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem

 

 

  • Mus malinowy:
  • 1 kg malin,
  • galaretka malinowa,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki cukru.

 

 

  • Dodatkowo:
  • 250g herbatników,
  • 250ml śmietanki 30%,
  • galaretka malinowa,
  • 50 g startej mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem
1. Mąkę tortową przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3 żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15minut w temp. 180st. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Piec kolejne 15minut w temp. 180st. Ostudzić. 2. Maliny (mogą być mrożone, trzeba je tylko rozmrozić i odsączyć) zmiksować przy pomocy blendera. Wsypac galaretkę i żelatynę oraz cukier. Zagotować, po czym odstawić w chłodne miejsce, by mus nieco stężał. 3. 450ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie oraz obydwie mąki. Stale mieszając, wlać na gotujące się mleko. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec, stale miksując, powoli wlewać ajerkoniak. 4. Na wystudzone ciasto przełożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Rozsmarować krem ajerkoniakowy, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, Ubijając, powoli wlewać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na wierzch ciasta, schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą.