Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 960]

Drożdżowa strucla makowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez wspaniałych zapachów pieczonych ciast. Podczas pieczenia strucli makowych po całym domu roznosi się pyszny zapach i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe.

Drożdżowa strucla makowa

Składniki:

Drożdżowa strucla makowa

Rozczyn:

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 5 dag świeżych drożdży

Ciasto:

  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • masa makowa z bakaliami 85 dag ( gotowa w puszce )
  • 10 dag polewy deserowej
  • 5 g płatków migdałowych
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Drożdżowa strucla makowa
1. Rozczyn: Cukier, drożdże i mąkę rozcieramy z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

3. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia.

4. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowujemy po połowie masy makowej i zwijamy jak roladę.

5. Obie strucle układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.

6. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

7. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nią upieczone strucle, posypujemy również płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

8. Gotowe już strucle kroimy w plastry, podajemy i smacznego.



Rady: Radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.