Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dyniowa pizza z pieczarkami i wędliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pizza przygotowana na sylwestra to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałych po świętach wędlin. Polecam.

Dyniowa pizza z pieczarkami i wędliną

Składniki:

Dyniowa pizza z pieczarkami i wędliną

 

  • Ciasto
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki musu z dyni
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszone oregano
  • Pozostałe produkty
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 20-25 dag wędliny mieszanej
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki ketchupu z czosnkiem i bazylią
  • 10 dag żółtego sera
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Dyniowa pizza z pieczarkami i wędliną

ETAP 1:

Dyniowa pizza z pieczarkami i wędliną
Pieczarki, cebulę i wędlinę pokroić i podsmażyć.

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie wsypać posiekane pieczarki i dowolnie pokrojoną wędlinę, mieszając smażyć przez kilka minut. Przyprawić do smaku pieprzem i opcjonalnie solą.

ETAP 2:

Dyniowa pizza z pieczarkami i wędliną
Z mąki, ciepłej wody, cukru i drożdży zrobić ciasto.

Pokruszone drożdże połączyć z cukrem i ciepłą wodą, wsypać 2 szklanki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.

ETAP 3:

Dyniowa pizza z pieczarkami i wędliną
Do ciasta dodać pozostałe składniki i wyrobić.

Do wyrośniętego ciasta dodać olej, mus z dyni, sól, oregano i pozostałą mąkę. Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski.

ETAP 4:

Dyniowa pizza z pieczarkami i wędliną
Z przygotowanego ciasta uformować pizzę i włożyć na blaszkę.

Z ciasta uformować 1 dużą lub 2 mniejsze pizze, włożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

ETAP 5:

Dyniowa pizza z pieczarkami i wędliną

Przygotowane ciasto posmarować ketchupem, wyłożyć wcześniej przygotowaną wędlinę z pieczarkami.

ETAP 6:

Dyniowa pizza z pieczarkami i wędliną

Po wierzchu posypać startym na grubej tarce żółtym serem. Blaszkę z pizzą wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 12-15 minut.