Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Góralski przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pychotka dosłownie palce lizać i także palce sąsiada którego poczęstujemy plackiem.

Góralski przekładaniec

Składniki:

Góralski przekładaniec

 

  • ciasto:
  • 50 dag mąka,
  • 1\2 szklanki cukier,
  • 2 sztuki jajka,
  • 1 łyżka soda,
  • 1\2 szklanki miód,
  • 15 dag margaryna,
  • Masa:,
  • 1\2 szklanki kasza manna,
  • 1\2 l mleko,
  • 1 kostka masło,
  • 1 szklanka cukier puder,
  • szczypta kwasek cytrynowy,
  • trochę olejek migdałowy do ciast i deserów,
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Góralski przekładaniec
W garnku rozpuścić margarynę z miodem. Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszać z sodą i dodajemy unitę na pianę jajka oraz cukier po czym zagnieść ciasto (a jeżeli nasze ciasto jest twarde to dodajemy 1 łyżkę śmietany). Gotowe ciasto podzielić na 3 części każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i upiec przez 5min.

Kaszę ugotować na mleku na gęsto i ostudzić , podzielić masę na połowę do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy a do drugiej kakao.
Przełożyć placki masami na przemian.