Grzybowa potrawka jesienna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Był to jeden z dni grzybobraniowych, gdy rano nie wiedziałem co zrobić na obiad. A sam obiad, jak zwykle, moje Wiedźmy "poświęciły się" ..

Grzybowa potrawka jesienna

Składniki:

Grzybowa potrawka jesienna

 

  • 0,5 kg świeżych grzybów nie pieczarki(!) (kapelusze, a nóżki ususz ; ¹)
  • 0,4 kg kiełbasy szynkowej ( może być inna grubo mielona);
  • 0,3 kg cebuli;
  • 5-10 dag margaryny (olej jednak nie pasuje) ;
  • 200 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek);
  • 20-30 pomidorków koktajlowych;
  • 100 ml śmietany; ²)
  • 2 łyżki niezbyt czubate, mąki kukurydzianej;
  • 5 liści laurowych;
  • 4 ziarna jałowca;
  • 20-30 ziaren pieprzu (zielony lub czarny)świeżo zmielonego;
  • 2 kostki bulionu warzywnego;
  • ok 0.5 l wody; ³)
  • po ok1/5łyżeczki ziół przyprawowych: tymianku,cząbru;
  • sól...niekoniecznie!! ____________________________________________
  • ¹) suszone ogonki po zmieleniu możesz dodawać do sosów, zup;
  • ²) zrobiłem ze śmietaną ale część robiłem bez śmietany, też smaczny;
  • ³) rzecz w tym by nie zrobić sosu, dlatego wody jak najmniej.

Sposób przygotowania:

Grzybowa potrawka jesienna
Kiełbasę pokrój w jak najcieńsze półplasterki, obsmaż na lekki brąz, łyżką cedzakową zdejmuj do garnka z wodą i wrzuconymi liśćmi laurowymi i całymi ziarnami jałowca. Oczywiście garnek już stoi na "lekkim ogniu". Na pozostały tłuszcz wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, obsmaż również na lekki brąz i również łyżką cedzakową zdejmuj do garnka. Teraz, na tym samym tłuszczu, obsmaż porządnie wypłukane pod bieżąca wodą(!!) i pokrojone w grubą (nawet 2 cm) kostkę, grzyby, na dość intensywnym ogniu, możesz dodać resztę tłuszczu. Dobre obsmażenie (należy często mieszać!!), powoduje krótszą obróbkę duszenia całej potrawy, czyli ...opłaca się. Polecam jak największą patelnię z teflonem. Po obsmażeniu wrzuć już całość do garnka uzupełnij wodą z "opłukania" patelni po smażeniu grzybów. Wsyp zioła przyprawowe.Dodaj koncentrat i pokruszone kostki bulionu warzywnego (można rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku) oraz pieprz. Pomidorki przekrojone na pół i pozbawione ziaren nasion pod silnym strumieniem wody dodaj do garnka. Śmietanę z 100 ml wody i mąką kukurydzianą dobrze wymieszaj, wlej do garnka. Zagotuj, zmniejsz płomień potrzymaj na małym ogniu jeszcze ok 5 minut. Jeśli za mało soli, możesz dodać. Ja juz nie dodawałem. Dopraw wg własnego upodobania. Smacznego. Czas przygotowania poniżej 1 godz.(Nie licząc zbierania grzybów). Podałem z białym pieczywem, kaszy ani ryżu akurat w domu nie miałem, a ziemniaki do tego jakoś mi nie pasowały.Przepis ten przenoszę spod mojego byłego już"martwego" nicka >45Kazik< w związku z odmową przeniesienia hurtem wszystkich przepisów.