sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Helikopter dla Błażejka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tort przygotowałam na 3-cie urodziny mojego syna. Był tak nim oczarowany że nie pozwolił do pokroić.

Helikopter dla Błażejka

Składniki:

Helikopter dla Błażejka

 

  • Biszkopt jasny:
  • 1,5 szkl mąki,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 4 jajka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 1,5 szkl mąki,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 4 jajka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1-2 czubatych łyżek kakao

 

  • Poncz:
  • 2 cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1-1,5 szkl wody

 

  • Krem:
  • 50 dag serka mascarpone,
  • 20 dag śmietany 30%,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • wiśnie drylowane z kompotu lub dżem

 

  • Masa maślana:
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny,
  • 2 łyżki cukru

 

  • Masa cukrowa:
  • około 800 g cukru pudru,
  • 50 g glukozy,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 70 ml zimnej wody,
  • 3 łyżeczki margaryny,
  • barwniki spożywcze

 

Sposób przygotowania:

Helikopter dla Błażejka
Oba biszkopty przygotowujemy w identyczny sposób. Białka ubijamy z solą, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem ( w przypadku jasnego ciasta dodajemy wanilię a ciemnego kakao). Mieszamy już tylko łyżką. Biszkopty pieczemy 45 min w 180 stopniach. Do kremu potrzebujemy serka mascarpone, który mieszamy z ubitą śmietaną i pudrem. Dzielimy go na 3 równe części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej zmiksowane wiśnie. Oba biszkopty równamy, okrawamy wystające brzegi. Dzielimy na pół. Układamy najpierw mniejszą kakaową część, nasączamy (gotujemy wodę z cytryną i cukrem, przecedzamy), smarujemy dżemem z pigwowca i białą masą. Układamy jasny, duży biszkopt, nasączamy, smarujemy powidłami i kakaowym kremem. Kładziemy duży ciemny biszkopt, nasączamy, smarujemy kremem z wiśniami, układamy jasny mały biszkopt, nasączamy. Na górze układamy resztki ciemnego biszkoptu aby utworzyły kopułkę, z dwóch kawałków robimy usta. Całość smarujemy masą maślaną czyli utartą na puszysto miękką margaryną z cukrem. Wstawiamy tort do lodówki. W tym czasie robimy masę cukrową. Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy aż napęcznieje, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy glukozę i margarynę. Puder wysypujemy na stolnice i powoli wlewamy do niego masę. Zagniatamy. Dzielimy na kilka części i łączymy z barwnikami. Ozdabiamy tort.