mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Imprezowy tort śmietanowy z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny, owocowy tort ze śmietaną:)

Imprezowy tort śmietanowy z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Imprezowy tort śmietanowy z owocami

 

  • 5 krążków biszkoptu jasnego
  • Krem:
  • 3/4 l kremówki na bitą śmietanę
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • 3 łyżeczki żelatyny lub 6 śmietan-fixów

 

Sposób przygotowania:

Imprezowy tort śmietanowy z owocami
Krem: Schłodzoną śmietanę miksuję z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję sok z cytryny. Dodaję na koniec śmietan-fixy lub rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Brzoskwinie osączam i kroję w kostkę, zostawiam 3-4 połówki do dekoracji. Część ananasów w kostkach także odkładam do ozdoby na wierzch. Pierwszy krążek smaruję dżemem. Wykładam część kremu, ale nie za dużo tylko tyle aby zakryć dżem. Drugi krążek nasączam ponczem z wódki wymieszanej z syropem z brzoskwini. Wykładam część kremu i pokrojone brzoskwinie i połówki winogron bez pestek, przykrywam kremem. Trzeci krążek również nasączam, wykładam część kremu z kawałkami ananasa i smaruję kremem. Czwarty krążek też nasączam, wykładam część kremu i maliny. Przykrywam piątym ostatnim krążkiem. Wierzch i boki tortu smaruję resztą kremu. Boki obsypuję dokładnie wiórkami kokosowymi, a wierzch ozdabiam odłożonymi owocami z puszki, półplasterkami kiwi, malinami i winogronami.
Imprezowy tort śmietanowy z owocami
Pieerwszy krążek biszkoptu smaruję dżemem z czarnej porzeczki
Imprezowy tort śmietanowy z owocami
Na krem wykładam pokrojony w kostkę ananas z puszki
Imprezowy tort śmietanowy z owocami
Kolejną warstwę smaruję kremem i wykładam brzoskwinie i winogrona
Imprezowy tort śmietanowy z owocami
Wierzch i boki tortu smaruję kremem, boki obsypuję kokosem