pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 81]

Jarzynowy bigos

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

głównym składnikiem tego dania jest cukinia

Jarzynowy bigos

Składniki:

Jarzynowy bigos

 

  • 2 średnie cukinie lub kabaczek
  • 5 pomidorów sól,pieprz
  • 4duże ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 2 średnie cebule
  • 1/2kg papryki
  • 30dag pieczarek lub grzyby z lasu
  • 1/2kg kiełbasy
  • 30dag wędzonego boczku
  • sól,pieprz,chilli
  • olej
  • duży pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Jarzynowy bigos
Obieramy warzywa i usuwamy nasiona(cukinia,papryka).Kroimy w kostkę:cebulę,paprykę,kiełbasę,boczek pomidory(sparzone i obrane z skórki). W paski:czosnek,pieczarki.Cukinie i marchewkę zetrzeć na tarce-duże oczka.Natkę drobno posiekać.Na rozgrzanym oleju smażymy paprykę,cebulę,marchewkę,czosnek 10 min. W razie potrzeby podlewamy wodą.Po tym czasie dodajemy resztę składników i gotujemy do miękkości .Przyprawiamy do smaku,a na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.