Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Kaczka nadziewana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i jałowcem. Zaczniemy od

Kaczka nadziewana

Składniki:

Kaczka nadziewana

  • 1 kaczka około 3 kg

  • 10 dag słoniny pokrojonej w cienkie plastry

  • łyżeczka majeranku

  • 4 łyżki śliwowicy

  • 15 dag śliwekNadzienie:

  • 25 dag szynki

  • 15 dag kurzej wątróbki

  • 3 łyżki rodzynek

  • 2 kajzerki

  • cukier

Sposób przygotowania:

Kaczka nadziewana

Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i jałowcem. Zaczniemy od nadzienia; bułki zalać mlekiem na 15 minut, odcisnąć. Szynkę, wątróbkę, bułkę oraz migdały zemleć, dodać rodzynki, żółtka, szczyptę cukru i gałki muszkatołowej, przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę nadziać, zszyć, ułożyć w brytfannie, obłożyć paseczkami słoniny, podłożyć masło i piec około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180ºC, często podlewając wodą, a później sosem. Na 15 minut przed końcem pieczenia włożyć śliwki, po 10 minutach polać śliwowicą. Podawać z borówkami lub konfiturą z żurawin.