MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Karkówka po prowansalsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozpływająca się w ustach obłędna karkówka w esencjonalnym pomidorowo-ziołowym sosie.

Karkówka po prowansalsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka po prowansalsku

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka po prowansalsku
Mięso kroimy na kawałki i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie solimy je solą warzywną, pieprzymy i dodajemy dwa obrane i pokrojone ząbki czosnku. Zostawiamy do zamarynowania na conajmniej pół godziny w lodówce. Zamarynowaną karkówkę smażymy bez dodatku tłuszczu. Usmażone mięso przerzucamy do garnka, a przypalony czosnek i pozostały na patelni tłuszcz wyrzucamy. Mięso zalewamy woda i dodajemy pięć ziarenek pieprzu, dwa listki laurowe i trzy ziela angielskie oraz dwie szczypty ziół prowansalskich. Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni, po czym dorzucamy do gotującego sie mięsa. Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na cząstki. Dorzucamy do mięsa, mieszamy i gotujemy, aż pomidory się lekko się rozpadną, a mięso będzie miękkie.
Karkówka po prowansalsku
Mięso marynujemy z solą warzywną, pieprzem i czosnkiem
Karkówka po prowansalsku
Zamarynowaną karkówkę podsmażamy bez tłuszczu
Karkówka po prowansalsku
Do mięsa dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę
Karkówka po prowansalsku
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory