msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Klopsiki serowe z lubczykiem.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Dziś obiadek z nutą lubczyku.Ciekawy efekt!

Klopsiki serowe z lubczykiem.

Składniki:

Klopsiki serowe z lubczykiem.

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej b/k,
  • 1 duża garść posiekanego lubczyku świeżego,
  • 2 szt kostki bulionowe o smaku wędzonego boczku,
  • do smaku sól,pieprz,
  • 1 łyżka czubata vegety,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 3 jajka,
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1/2 kg boczek surowy,
  • 10 dag ser żółty

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki serowe z lubczykiem.
Mięso i boczek opłukać, osuszyć i zmielić w maszynce .Dodać jajka,czosnek granulowany,vegetę, posiekany lubczyk.Dosypywać bułkę tartą i wyrabiać masę mięsną.Doprawić solą i pieprzem.Ser pokroić w kostkę o boku 1 cm.Mięsa nabierać kulki wielkości piłeczki do ping ponga.W każdej zrobić wgłębienie, włożyć kosteczkę sera i dokładnie zakleić.
Zagotować ok.1,5 l wody, rozpuścić w niej kostki o smaku wędzonego boczku i wrzucać po kolei klopsiki, powoli by woda nie przestawała wrzeć.Gdy wypłyną na wierzch garnek przykryć i gotować 0,5 godziny na małym ogniu.Wyjąć łyżką cedzakową.Płyn można wykorzystać jako bazę do zup czy sosów.
Ja podałam z sosem pomidorowo- cukiniowym z dodatkiem czosnku i lubczyku oraz z młodymi ziemniakami.Przepis na sos znajdziecie w moich przepisach.