jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Knedle z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Obiady na bazie ciasta ziemniaczanego często goszczą u mnie w domu (kopytka, knedle, paluszki). Knedle lubią wszyscy, dzieci z owocami, a mąż woli z mięskiem:). Dlatego robię je w różnych odsłonach z różnymi nadzieniami!!!

Knedle z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle z mięsem mielonym

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 60 dag ziemniaków ugotowanych, utłuczonych i przestudzonych,
  • Szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • Nadzienie:
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Pieprz, sól do smaku,
  • 0,5 cebuli,
  • Olej do smażenia,
  • 0,5 czerstwej bułki,
  • Mleko do namoczenia bułki,
  • Dodatkowo:
  • 5 plasterków wędzonego boczku,
  • Szczypiorek do podania (mały pęczek)

 

Sposób przygotowania:

Knedle z mięsem mielonym
CIASTO: Mąkę wykładamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, ziemniaki praz sól. Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła. Na każde koło wykładamy porcje nadzienia. Zawijamy boki do góry i sklejamy je. Formujemy knedle. Zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól oraz odrobinę oleju. Do tak przygotowanej, gotującej wody wrzucamy knedle. Gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy wodą. Porcjujemy na talerze. Podajemy z przetopionym boczkiem oraz z posiekanym szczypiorkiem. NADZIENIE: Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy w mleku. Odciśniętą dodajemy także do mięsa. Całość doprawiamy do smaku. Mięso wykładamy na podsmażoną cebulę i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Tak przygotowany farsz studzimy. Przestudzonym napełniamy knedle. DODATKOWO: Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni. Szczypiorek siekamy.
Knedle z mięsem mielonym
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Wyrabiamy energicznie ciasto
Knedle z mięsem mielonym
Połączone ze sobą składniki nadzienia smażymy na patelni
Knedle z mięsem mielonym
na każdym wyciętym kółko nakładamy nadzienie
Knedle z mięsem mielonym
Uformowane knedle gotujemy w osolonej wodzie