misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Knedle z wątróbką drobiową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Knedle z nadzieniem wątróbkowym na dobre zagościły w moim domu. Wszyscy je polubili.

Knedle z wątróbką drobiową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Knedle z wątróbką drobiową

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle z wątróbką drobiową
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Zmielić. Do masy ziemniaczanej dodać jajka i obie mąki. Ilość mąki podaje orientacyjnie, gdyż dużo zależy od ziemniaków, które mamy. Wyrobić na gładkie ciasto. Powinno się nie kleić i być elastyczne.



Farsz: Wątróbki ugotować. Kajzerkę namoczyć w wodzie a cebulę pokroić w wiórka. Wątróbkę zmielić razem z odciśniętą kajzerką. Dodać zeszkloną na patelni cebulkę, sól, pieprz i bułkę tartą. Można dodać posiekaną natkę pietruszki. Masę wymieszać.



Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać kółka np. szklanką. Na każdym kawałku ciasta nakładać 0,5 łyżki masy wątróbkowej. Ciasto skleić i uformować w dłoniach knedla. Knedle ugotować w osolonej wodzie.



Można podawać z sosem pieczeniowym lub grzybowym jednak najlepiej smakują polane roztopioną słoninką z dodatkiem zeszklonej cebulki.

Porcja na około 25 sztuk. Surowe knedle można zamrażać.
Knedle z wątróbką drobiową
Wątróbkę zmielić z kajzerką i wymieszać z resztą składników a na końcu dodać zeszkloną cebulkę.
Knedle z wątróbką drobiową
Z ciasta wykrawać kóła na których nakładać farsz wątróbkowy
Knedle z wątróbką drobiową
Knedle należy ugotować w osolonej wodzie i od razu podawać