zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kolorowe roladki z piersi kurczaka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Takie kolorowe roladki świetnie smakują. Możemy dodać do nich co tylko chcemy a im bardziej kolorowo tym bardziej apetyt rośnie. Podałam je z surówką z czerwonej kapusty i frytkami.

Kolorowe roladki z piersi kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe roladki z piersi kurczaka

 

  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • FARSZ :
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 mniejszej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 1 solidna garść świeżego szpinaku
  • 50 g kiełbasy suchej staropolskiej ( pokrojonej w plasterki )
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny
  • DODATKOWO :
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe roladki z piersi kurczaka
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić pokrojoną w kosteczkę paprykę i cebulę, chwilę smażyć. Następnie dodać posiekany szpinak i pokrojoną drobno wędlinę. Znów chwilkę smażyć, doprawić do smaku i na koniec dodać kaszę mannę, farsz wymieszać i przestudzić. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozciąć na jak największy płat, posolić. Na każdy z nich rozłożyć po połowie farszu i zawinąć w roladę. Potem zawinąć je szczelnie w folię spożywczą ( ma być tyle folii aby można było związać końce ). Tak przygotowane pakunki włożyć do garnka z zimną wodą i od zagotowania gotować 15 minut. Roladki wyjąć z wody, uważając aby się nie poparzyć zdjąć folię. Roladki obtoczyć w mące, potem w rozbełtanym jajku i znowu w bułce tartej. Smażyć do zrumienienia z każdej strony i podawać na gorąco. Można także podać gotowane, bez panierowania i podsmażania.
Kolorowe roladki z piersi kurczaka
Etap 1 przygotować farsz do roladek i przestudzić
Kolorowe roladki z piersi kurczaka
Etap 2 farsz rozlożyć na płatach mięsa i .
Kolorowe roladki z piersi kurczaka
Etap 3 zawinąć w roladki i potem ugotować
Kolorowe roladki z piersi kurczaka
Etap 4 na koniec roladki podsmażyć opanierowane w bułce tartej