Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Kopytka w mini wydaniu

  • 29
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 62

Potrawa która potrafi zachwycić najbardziej wybrednych gości, a co najważniejsze - nie jest pracochłonna.

Kopytka w mini wydaniu

Składniki:

Kopytka w mini wydaniu

 

  • Kopytka:

 

 

  • Sos:

 

  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 10 dkg boczku,
  • 20 dkg schabu bez kości,
  • 1/2 woreczka oliwek,
  • sos do spaghetti Łowicz,
  • olej roślinny,
  • kucharek,
  • majeranek,
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • odrobina pieprzu cayenne,

Sposób przygotowania:

Kopytka w mini wydaniu
Kopytka: Ugotowane, zmięte tłuczkiem ziemniaki uklepujemy w garnku. Nożem kroimy na 4 części i wyjmujemy czwartą część (ćwiartkę). Kładziemy ją na reszcie ziemniaków i w miejsce owej czwartej części sypiemy mąkę (tak, by było na równi z ziemniakami). Wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wszystko zgniatamy tak, by otrzymać jednolite ciasto. Z ciasta formujemy malutkie kuleczki i gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do wypłynięcia. Sos: Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w drobną kosteczkę boczek razem z pokrojonym w nieco większą kostkę schab. Dodajemy czosnek i podsmażamy około 5 minut. Mięso przyprawiamy Kucharkiem, majerankiem, papryką, przyprawą do gulaszu oraz pieprzem cayenne. Smażymy wszystko przez chwilę i dodajemy sos do spaghetti Łowicz. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut, dodajemy kukurydzę oraz oliwki.