luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Koreańskie szaszłyczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smakowite szaszłyczki po koreańsku

Koreańskie szaszłyczki

Składniki:

Koreańskie szaszłyczki

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • por
  • pół łyżeczki ziaren sezamu

 

Sposób przygotowania:

Koreańskie szaszłyczki
Pierś i marchewkę ugotować w osolonym wrzątku. ok 15 min.

Wyjąć i wystudzić. Marchewkę pokroić w słupki ok 5 cm długie, Mięso też pokroić w 5 cm paski. Jajka rozbić oddzielić białka od żółtek .. białka wymieszać z odrobiną soli i usmażyć omlet .. to samo zrobić z żółtkami , ( ja dodałam po szczypcie proszku do pieczenia) Omlety również pokroić w 5 cm paski.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć pokrojony por i mięso, dodać olej sezamowy, czosnek, pieprz, cukier i sos sojowy.. smażyć ok 10 min.

Po przestudzeniu nadziewać na przemian na metalowe lub drewniane szpikulce.

Podawać posypane sezamem, dodatkowo w osobnej miseczce podać sos sojowy, oraz pokrojony pomidor lub sałatę.