Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Muszę przyznać, że zestawienie delikatnych rybnych kotlecików z równie delikatnym sosem koperkowym jest super.

Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym

 

  • 1/2 szklanki puree ziemniaczanego
  • 20 dag filetu rybnego bez skóry i ości z Dorsza
  • 5 dag świeżego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • tymianek otarty do smaku
  • szczypta Jarzynki ( Kucharka , Vegety)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta cukru do smaku
  • 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • bułka do panierowania
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • 5 łyżek pokrojonego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki mąki

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym
Dorsza rozmrozić i dobrze osuszyć na papierowym ręczniku kuchennym. Skropić sokiem z cytryny i zostawić na 15 minut. Ponownie lekko osuszyć. Pokroić drobno boczek ( bez skóry , kości i chrząstek). Zmielić boczek razem z rybą w Malakserze dodając jajko . Obraną cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Wymieszać masę ziemniaczano-boczkowo-jajeczną ze smażoną cebulą, szczyptą tymianku, soli , pieprzu , Jarzynki , natką pietruszki, łyżka mąki ziemniaczanej . Uformować małe kotleciki takie jak na burgery. Na patelni rozgrzać porcję oleju i na gorącym smażyć kotleciki. Zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym. W garnuszku masło z łyżeczką oleju. Dodać pokrojony koperek i chwile smażyć mieszając . Zasypać mąką i dobrze rozmieszać . Rozprowadzić wywarem warzywnym i śmietanką . Doprawić szczyptą soli , cukru i kilkoma kroplami cytryny ( ok. 1/4 łyżeczki) .Dusić 5 minut. Ułożyć kotleciki na sosie i dusić pod przykryciem na małym gazie 5 minut. * Mnie z tej porcji składników wyszło 8 kotlecików.
Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym
Zmielić filet rybny z boczkiem i jajkiem na spóną masę
Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym
Usmażyć kotlety na rumiano z obu stron na małym gazie
Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym
Przygotować sos koperkowy na maśle i wywarze warzywnym ze śmietanką
Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym
Kotlety ułożyć na sosie i chwilę dusić w nim