mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Krokiety z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Takie krokiety najlepiej smakują na ciepło z gorącym barszczykiem czerwonym. Można je podać w formie ściętych stożków;)

Krokiety z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z suszonymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z suszonymi grzybami
Suszone grzybki płuczę, potem zalewam zimną wodą i odstawiam na około 1 godzinę. Po czym odlewam wodę, grzybki odciskam i drobno siekam. W międzyczasie obieram cebulę i kroję w małą kosteczkę. Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli wsypuję pokrojone drobno grzyby i smażę ok. 2 minut. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Naleśniki smaruję grzybowo-cebulowym farszem, roluję. Ruloniki panieruję najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażę krokiety na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu. Osączam usmażone krokiety na ręczniku papierowym. Podaję na gorąco. Przed podaniem kroję krokiety na ukośne kawałki.
Krokiety z suszonymi grzybami
W rondlu podsmażam cebulkę z grzybkami suszonymi
Krokiety z suszonymi grzybami
Na naleśniki kładę farsz grzybowo-cebulowy
Krokiety z suszonymi grzybami
Zawijam naleśniki z farszem i paneruję w jajku i mące lub bułce
Krokiety z suszonymi grzybami
Krokiety smażę na oleju z każdej strony na złoty kolor