mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Krówka wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Krówka to słodkie ciasto miodowe przełożone zwykle masą budyniowo-maślaną :)

Krówka wg Mychy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krówka wg Mychy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krówka wg Mychy
Jeśli mam puszkę słodkiego mleka skondensowanego, to najpierw gotuję ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. Jeśli korzystam z gotowej masy krówkowej, to puszkę z masą krówkową wkładam na kilka minut do gotującej się wody. Ciasto: Z podanych składników zagniatam gładkie ciasto. Dzielę je na pół i piekę 2 placki w formie o wymiarach 35 x 24cm. Spód blachy wykładam papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temp. 180°C. Masa: Większą część mleka gotuję z cukrem. Pozostałe mleko mieszam dokładnie z budyniem, żółtkiem i obiema mąkami. Dodaję do gotującego się mleka szybko mieszając aby nie powstały grudki. Chwilkę gotuję, aż budyń zgęstnieje. Pozostawiam do ostygnięcia. Miękkie masło ucieram na puszystą masę, dodaję stopniowo zimny budyń dalej miksując. Orzechy włoskie siekam drobno. Do formy przekładam jeden placek. Rozsmarowuję na nim masę budyniową i przykrywam drugim plackiem. Rozsmarowuję drugą połowę masy krówkowej i posypuję wierzch posiekanymi orzechami. Wstawiam do lodówki do schłodzenia.
Krówka wg Mychy
Na jednym placku rozmarowuję masę budyniowo-maślaną
Krówka wg Mychy
Wierzch smaruję masą krówkową i posypuję orzechami