aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Kruchy bakaliowiec z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto bakaliowe z kremem

Kruchy bakaliowiec z kremem

Składniki:

Kruchy bakaliowiec z kremem

 

  • Ciasto:
  • 35 dkg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoiczek powideł węgierkowych
  • bakalie: orzechy, rodzynki, kokos
  • Piana:
  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki mąki krupzatki
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny
  • kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania:

Kruchy bakaliowiec z kremem
Z mąki, margaryny, cukru, żółtek, śmietany i proszku zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Posmarować połową powideł i posypać bakaliami. Ubić sztywną pianę z 4 białek, pół szklanki cukru i 1 łyżki kartoflanki. Wyłożyć pianę na ciasto z bakaliami. Upiec. Tak samo przygotować drugie ciasto i także upiec. Przygotować krem. Z mleka odlać 1/2 szkl, pozostałe mleko zagotować. W 1/2 szkl. mleka wymieszać cukier waniliowy i mąki. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Wymieszać i zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać zimny budyń. Wkropić sok z cytryny i wlać alkohol. Utrzeć na jednolitą masę. Masą przełożyć upieczone placki. Polać polewą kakaową.

Tagi:

bakalie ciasto