Strona główna Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna

Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

anemon - Przepis na: Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna. offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 466
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Kulicz - rosyjskie ciasto wielkanocne. Pieczony jest w specjalnej wysokiej formie o małej średnicy, co nadaje tej babie wyjątkowy wygląd.


trudność: średne
czas:

Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna. - SKŁADNIKI:

  • Rozczyn:
  • drożdże 25 g
  • mleko letnie 4 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka 2 łyżki
  • Ciasto:
  • mąka pszenna typ 650 - 500 g
  • mleko ciepłe ½ szk.
  • jajka 2 szt.
  • żółtka 2 szt.
  • masło 75 g
  • margaryna 75 g
  • cukier aromatyzowany wanilią ¾ szk.
  • rodzynki 100 g
  • lukier i kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji.

Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna. - PRZYGOTOWANIE:

Zaczynam od przygotowania rozczynu: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miksuję całe jajka i żółtka z cukrem, tak długo aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość. Ubite jajka odstawiam w ciepłe miejsce np. do nagrzanego do 50°C piekarnika i następnie wyłączonego, aby masa się podgrzała. Do wyrośniętych drożdży wlewam ciepłe mleko i dokładnie mieszam. Nie przestając mieszać, dodaję ciepłą masę jajeczną. Całość przykrywam lniana ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.



Gdy masa podwoi swoją objętość dodaję do niej na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i mąki. Bardzo dokładnie wyrabiam mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski. Pod koniec wyrabiania dodaję rodzynki, wcześniej namoczone w rumie lub ciepłej wodzie i bardzo starannie odsączone. Dalej wyrabiam, aby rodzynki równomiernie połączyły się z ciastem. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowuję formy. Smaruję je masłem i obsypuję bułką tartą, a na dno kładę krążek wycięty z papieru do pieczenia. Zamiast oryginalnych form można wykorzystać metalowe, litrowe puszki po owocach. Ja piekłam w dwóch garnkach, jeden o pojemności 1i ½ litra, a drugi 2 litry.



Gotowe, wyrośnięte ciasto wyłożyłam na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiałam ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką / ja dodałam 2 łyżki mąki/, zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciasto będzie niesmaczne. Jeśli ciasto nadal klei się do rąk, to po prostu trochę dłużej wyrabiam, aż ciasto będzie błyszczące i przestanie kleić się do rąk. Z bardzo dobrze wyrobionego ciasta formuję kuleczki wielkości dużej śliwki / kulicze/ i wkładam do wcześniej przygotowanych foremek /garnków/, wypełniając je do 1/3 wysokości. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie do ¾ wysokości formy, wstawiam je do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzone kulicze polukrowałam i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.



* Przepis na to tradycyjne rosyjskie ciasto Wielkanocne znalazłam na rosyjskiej stronie internetowej: http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=1694#post1694 W stosunku do oryginału zmniejszyłam ilość cukru i drożdży oraz obniżyłam temperaturę i skróciłam czas pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Dodatkowym atutem również jest bardzo dekoracyjny wygląd.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna. (strona 1 z 1)  
Netka

Netka
offline

2012-04-01 00:19
Swietnie napisany przepis a i sama babka czy baki też wyglądają bardzo dobrze.Ciekawe jak by wyszła w jednym większym,dłuższym garnku?
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2012-04-01 12:55
Netka napisał(a):

Swietnie napisany przepis a i sama babka czy baki też wyglądają bardzo dobrze.Ciekawe jak by wyszła w jednym większym,dłuższym garnku?

Netka, myślę, że babka z jednego dużego garnka będzie jeszcze lepsza i jeszcze bardziej dekoracyjna. Ja nie miałam takiego, więc piekłam w małych. Pamietaj, że garnek musi być bez elementów z tworzywa sztucznego. No i chyba trzeba będzie piec trochę dłużej.
Skomentuj
Oceń:
0
mariel78

mariel78
offline

2012-04-01 08:39
pokuszę się o zrobienie wygląda przepysznie
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2012-04-01 12:57
mariel78 napisał(a):

pokuszę się o zrobienie wygląda przepysznie

mariel78, polecam gorąco, bo oprócz wyglądu samo ciasto jest niezwykle smaczne i dużo dłużej niż inne drożdżowe zachowuje świeżość.
Skomentuj
Oceń:
0
mariel78

mariel78
offline

2012-04-01 14:15
anemon napisał(a):

mariel78 napisał(a):

pokuszę się o zrobienie wygląda przepysznie

mariel78, polecam gorąco, bo oprócz wyglądu samo ciasto jest niezwykle smaczne i dużo dłużej niż inne drożdżowe zachowuje świeżość.


Możesz mi powiedzieć jakich dokładnie foremek używasz
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2012-04-01 15:02
mariel78 napisał(a):

anemon napisał(a):

mariel78 napisał(a):

pokuszę się o zrobienie wygląda przepysznie

mariel78, polecam gorąco, bo oprócz wyglądu samo ciasto jest niezwykle smaczne i dużo dłużej niż inne drożdżowe zachowuje świeżość.


Możesz mi powiedzieć jakich dokładnie foremek używasz

Niestety nie mam oryginalnych foremek do tego ciasta, piekłam w zwykłych emaliowanych garnkach, takich jak na zdjęciach /bez elementów z tworzywa sztucznego/. Piekłam to ciasto też w zwykłej prostokątnej formie posypane po wierzchu kruszonką, było bardzo smaczne, ale już nie takie dekoracyjne. Podobno można też wykorzystać metalowe puszki np. po brzoskwiniach w syropie, ale ja wykorzystałam zwykłe stare garnki i świetnie się sprawdziły w roli foremek do tych babek.
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2012-04-07 16:02
Chyba dzisiaj upiekę,bo mi tylko baby własnie brakuje,mam już malutkie babeczki ale strasznie mnie jeszcze kusi właśnie ta.Zrobię chyba bez rodzynek,i tak myślałam jeszcze ,żeby ją upiec w foremce do tortów,mam takie mniejsze garnki ale może jedna większa też byłaby ok.Tak czy inaczej dam znać jak skończę:)
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2012-04-07 20:11
Ciasto bezproblemowe,pięknie się wyrabiało,zrobiłam z podwójnej porcji,będzie z rodzynkami i bez,jedna wielka i dwie małe.Teraz kulki wyrastają,ale zapowiadają się pycha baby:)
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2012-04-08 20:46
Kochana,baby wyszły super:) Moja śp.babcia robiła kiedyś bardzo podobne ciasto,i też wyrastały takie kule.Będę często je piekła bo jest super.Dzieki za ten przepis:)
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2012-04-09 19:49
Netka napisał(a):

Kochana,baby wyszły super:) Moja śp.babcia robiła kiedyś bardzo podobne ciasto,i też wyrastały takie kule.Będę często je piekła bo jest super.Dzieki za ten przepis:)

Nawet nie wiesz jak się cieszę, że skorzystałaś z tego przepisu i że babka Ci smakowała. Ja też bardzo lubię to ciasto, jest rewelacyjne. Jak oceniasz i czy widzisz różnicę między babką z dużej i babką z małej formy?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia rosyjska
Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjska Mięso mielone po rosyjsku Śledzik pod futerkiem
Bliny z kurkami i śmietaną Krusztadki rosyjskie2 Pielmieni, rosyjskie pierożki z mięsem
Pluszki czyli bułeczki rosyjski Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna. Boeuf Stroganoff
Rosyjska zupa Szczi Kulicz Kupterma - przysmak kuchni tatarskiej

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane