Strona główna Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna

Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

anemon - Przepis na: Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna. offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 496
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Kulicz - rosyjskie ciasto wielkanocne. Pieczony jest w specjalnej wysokiej formie o małej średnicy, co nadaje tej babie wyjątkowy wygląd.


trudność: średne
czas:

Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna. - SKŁADNIKI:

  • Rozczyn:
  • drożdże 25 g
  • mleko letnie 4 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka 2 łyżki
  • Ciasto:
  • mąka pszenna typ 650 - 500 g
  • mleko ciepłe ½ szk.
  • jajka 2 szt.
  • żółtka 2 szt.
  • masło 75 g
  • margaryna 75 g
  • cukier aromatyzowany wanilią ¾ szk.
  • rodzynki 100 g
  • lukier i kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji.

Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna. - PRZYGOTOWANIE:

Zaczynam od przygotowania rozczynu: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miksuję całe jajka i żółtka z cukrem, tak długo aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość. Ubite jajka odstawiam w ciepłe miejsce np. do nagrzanego do 50°C piekarnika i następnie wyłączonego, aby masa się podgrzała. Do wyrośniętych drożdży wlewam ciepłe mleko i dokładnie mieszam. Nie przestając mieszać, dodaję ciepłą masę jajeczną. Całość przykrywam lniana ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.



Gdy masa podwoi swoją objętość dodaję do niej na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i mąki. Bardzo dokładnie wyrabiam mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski. Pod koniec wyrabiania dodaję rodzynki, wcześniej namoczone w rumie lub ciepłej wodzie i bardzo starannie odsączone. Dalej wyrabiam, aby rodzynki równomiernie połączyły się z ciastem. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowuję formy. Smaruję je masłem i obsypuję bułką tartą, a na dno kładę krążek wycięty z papieru do pieczenia. Zamiast oryginalnych form można wykorzystać metalowe, litrowe puszki po owocach. Ja piekłam w dwóch garnkach, jeden o pojemności 1i ½ litra, a drugi 2 litry.



Gotowe, wyrośnięte ciasto wyłożyłam na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiałam ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką / ja dodałam 2 łyżki mąki/, zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciasto będzie niesmaczne. Jeśli ciasto nadal klei się do rąk, to po prostu trochę dłużej wyrabiam, aż ciasto będzie błyszczące i przestanie kleić się do rąk. Z bardzo dobrze wyrobionego ciasta formuję kuleczki wielkości dużej śliwki / kulicze/ i wkładam do wcześniej przygotowanych foremek /garnków/, wypełniając je do 1/3 wysokości. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie do ¾ wysokości formy, wstawiam je do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzone kulicze polukrowałam i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.



* Przepis na to tradycyjne rosyjskie ciasto Wielkanocne znalazłam na rosyjskiej stronie internetowej: http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=1694#post1694 W stosunku do oryginału zmniejszyłam ilość cukru i drożdży oraz obniżyłam temperaturę i skróciłam czas pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Dodatkowym atutem również jest bardzo dekoracyjny wygląd.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna. (strona 1 z 1)  
Netka

Netka
offline

2012-04-01 00:19
Swietnie napisany przepis a i sama babka czy baki też wyglądają bardzo dobrze.Ciekawe jak by wyszła w jednym większym,dłuższym garnku?
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2012-04-01 12:55
Netka napisał(a):

Swietnie napisany przepis a i sama babka czy baki też wyglądają bardzo dobrze.Ciekawe jak by wyszła w jednym większym,dłuższym garnku?

Netka, myślę, że babka z jednego dużego garnka będzie jeszcze lepsza i jeszcze bardziej dekoracyjna. Ja nie miałam takiego, więc piekłam w małych. Pamietaj, że garnek musi być bez elementów z tworzywa sztucznego. No i chyba trzeba będzie piec trochę dłużej.
Skomentuj
Oceń:
0
mariel78

mariel78
offline

2012-04-01 08:39
pokuszę się o zrobienie wygląda przepysznie
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2012-04-01 12:57
mariel78 napisał(a):

pokuszę się o zrobienie wygląda przepysznie

mariel78, polecam gorąco, bo oprócz wyglądu samo ciasto jest niezwykle smaczne i dużo dłużej niż inne drożdżowe zachowuje świeżość.
Skomentuj
Oceń:
0
mariel78

mariel78
offline

2012-04-01 14:15
anemon napisał(a):

mariel78 napisał(a):

pokuszę się o zrobienie wygląda przepysznie

mariel78, polecam gorąco, bo oprócz wyglądu samo ciasto jest niezwykle smaczne i dużo dłużej niż inne drożdżowe zachowuje świeżość.


Możesz mi powiedzieć jakich dokładnie foremek używasz
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2012-04-01 15:02
mariel78 napisał(a):

anemon napisał(a):

mariel78 napisał(a):

pokuszę się o zrobienie wygląda przepysznie

mariel78, polecam gorąco, bo oprócz wyglądu samo ciasto jest niezwykle smaczne i dużo dłużej niż inne drożdżowe zachowuje świeżość.


Możesz mi powiedzieć jakich dokładnie foremek używasz

Niestety nie mam oryginalnych foremek do tego ciasta, piekłam w zwykłych emaliowanych garnkach, takich jak na zdjęciach /bez elementów z tworzywa sztucznego/. Piekłam to ciasto też w zwykłej prostokątnej formie posypane po wierzchu kruszonką, było bardzo smaczne, ale już nie takie dekoracyjne. Podobno można też wykorzystać metalowe puszki np. po brzoskwiniach w syropie, ale ja wykorzystałam zwykłe stare garnki i świetnie się sprawdziły w roli foremek do tych babek.
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2012-04-07 16:02
Chyba dzisiaj upiekę,bo mi tylko baby własnie brakuje,mam już malutkie babeczki ale strasznie mnie jeszcze kusi właśnie ta.Zrobię chyba bez rodzynek,i tak myślałam jeszcze ,żeby ją upiec w foremce do tortów,mam takie mniejsze garnki ale może jedna większa też byłaby ok.Tak czy inaczej dam znać jak skończę:)
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2012-04-07 20:11
Ciasto bezproblemowe,pięknie się wyrabiało,zrobiłam z podwójnej porcji,będzie z rodzynkami i bez,jedna wielka i dwie małe.Teraz kulki wyrastają,ale zapowiadają się pycha baby:)
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2012-04-08 20:46
Kochana,baby wyszły super:) Moja śp.babcia robiła kiedyś bardzo podobne ciasto,i też wyrastały takie kule.Będę często je piekła bo jest super.Dzieki za ten przepis:)
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2012-04-09 19:49
Netka napisał(a):

Kochana,baby wyszły super:) Moja śp.babcia robiła kiedyś bardzo podobne ciasto,i też wyrastały takie kule.Będę często je piekła bo jest super.Dzieki za ten przepis:)

Nawet nie wiesz jak się cieszę, że skorzystałaś z tego przepisu i że babka Ci smakowała. Ja też bardzo lubię to ciasto, jest rewelacyjne. Jak oceniasz i czy widzisz różnicę między babką z dużej i babką z małej formy?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia rosyjska
Bliny z wędzonym chalibytem Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjska Mięso mielone po rosyjsku
Śledzik pod futerkiem Bliny z kurkami i śmietaną Krusztadki rosyjskie2
Pielmieni, rosyjskie pierożki z mięsem Pluszki czyli bułeczki rosyjski Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna.
Boeuf Stroganoff Rosyjska zupa Szczi Kulicz

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane