Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Kurczak na dziko z garnka rzymskiego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kurczak doprawiony przyprawami do drobiu dzikiego pieczony w Garnku rzymskim

Kurczak na dziko z garnka rzymskiego

Składniki:

Kurczak na dziko z garnka rzymskiego

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak na dziko z garnka rzymskiego
Z oleju, pieprzu, papryki , konfitury z czarnej porzeczki , mielonego jałowca , szczypty soli zrobić pastę i natrzeć nią przecięte na dwa kawałki uda z kurczaka .Zostawić na 2 godziny w lodówce . Garnek namoczyć w wodzie na 15 minut .Cebule pokroić w piórka , a marchew w plasterki . Połowę cebuli z marchewką wsypać na dno Garnka Rzymskiego .Włożyć głóg , tarninę, dziką różę , ziele angielskie , liście laurowe .Na tym położyć kawałki kurczaka , wlać wodę i wsypać resztę cebuli i marchewki. Zakryć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie tą wartość podkręcić na 180 stopni , a następnie na 230 stopni. Piec 50 minut. Odkryć garnek , dołożyć marynatę od mięsa , zamieszać i dopiec kurczaka 10 minut tak by wierzch był rumiany .Wyjąć , doprawić sos do smaku .