VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kuchnia mazowiecka kojarzy się kuchnią warszawską, czyli kuchnią dworską, dostojną, królewską. A co za tym idzie uroczystą. Często na salonach królował faszerowany podrobami drób. Moja propozycja to kurczak nadziany mięsem mielonym w białku.

Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane

 

  • 2 kg kurczak w całości
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 jajko (żółtko + białko)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 pieczarek
  • 200 marchewki z groszkiem Hortex
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Przyprawa do kurczaka
  • Mizeria:
  • 1 ogórek
  • Sól, Cukier
  • Śmietana 12%

 

Sposób przygotowania:

Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i majerankiem ( na zewnątrz i od środka). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Między czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę i pieczarki kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, groszek z marchewką, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z farszem. Napełniamy kurczaka, otwór spinamy wykałaczkami, udka związujemy. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w 190*C oraz przez 30 minut bez przykrycia. Kurczaka podałam z polską mizerią. Mizeria: Ogórka ścieramy na tarce w plastry. Solimy i posypujemy cukrem. Odstawiamy na około 30 minut. Wlewamy śmietankę, mieszamy.
Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane
Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane
Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane
Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane
Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane
Kurczaczek przygotowany do pieczenia