SUPERPRZEPIS

Lukrowany jabłecznik z migdałami

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Lukrowany jabłecznik z migdałami

Najbardziej zasmakował mojemu mężowi, który uwielbia jabłka pod każdą postacią.

Składniki:

Lukrowany jabłecznik z migdałami

 

 

Sposób przygotowania:

Lukrowany jabłecznik z migdałami
1. Z powyższych składników na ciasto zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz do lodówki. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić i cienko wysypać mąką. Spód i dno formy wylepić 2/3 ciasta. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Schłodzić.2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, skropić połową soku z cytryny. Dusić 7 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 3 łyżkami zimnej wody, wlać do jabłek. Cały czas mieszając, gotować ok. 1 min. Lekko przestudzić i dodać połowę migdałów. Masę wyłożyć na ciasto. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 30 min w temp. 200st, następnie przykryć pergaminem i piec jeszcze 30 min. Pozostałe płatki zrumienić na suchej patelni. Cukier puder utrzeć z resztą soku z cytryny na gładki lukier. Lukrem posmarować upieczony i ostudzony jabłecznik. Obsypać płatkami migdałów.