Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Makowiec z domową masą makową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makowce z domowymi masami można przygotować tak, jak sami lubimy, bardziej lub mniej słodkie.

Makowiec z domową masą makową

Składniki:

Makowiec z domową masą makową

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml mleka 3,2 %
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 jaja
  • 3- 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2- 3 szklanki maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów
  • aromat migdałowy
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

Sposób przygotowania:

Makowiec z domową masą makową
Z mleka, łyżeczki cukru oraz drożdży przygotować rozczyn drożdżowy i odstawić go do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę. Z 2 całych jaj, 2 żółtek i cukru i cukru waniliowego ubić masę, nadać ją do mąki wraz z rozczynem. Wyrobić ciasto dodając rozpuszczoną margarynę i olej. Odłożyć je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mak zaparzyć, odstawić do wystygnięcia i zemleć dwukrotnie. Następnie dodać cukier sparzone rodzynki, posiekane drobno orzechy, aromat migdałowy, płynny miód oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Po wymieszaniu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie ją wmieszać. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 3 części, następnie rozwałkować na kształt prostokątów. Prostokąty smarować masą makową i zwijać je, zawinąć w papier do pieczenia. Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.