pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Malinowe naleśniki z białym serem:

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gotowe naleśniki posmarować warstwą sera i zwinąć w rulon, przekroić ukośnie naleśnika, oblać pozostałą śmietaną i syropem z malin.

Malinowe naleśniki z białym serem:

Składniki:

Malinowe naleśniki z białym serem:

 

  • na ciasto

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 saszetka słodka chwila truskawkowa (kisiel)
  • 2, 3 łyżki oliwki z oliwek
  • duża szczypta soli
  • łyżeczka cukru

 

  • na nadzienie

 

  • około ½ kg sera białego
  • ½ kubka śmietany
  • saszetka cukru waniliowego
  • dużo cynamonu
  • ½ szklanki syropu z malin ( wystarczy dzień przed malinki zasypać cukrem)
  • kilka malin z syropu dla dekoracji

Sposób przygotowania:

Malinowe naleśniki z białym serem:
Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe i odstawić na czas robienia nadzienia.
Ser,śmietanę, cukier i cynamon bardzo dokładnie wymieszać (pozbyć się grudek). Przy smażeniu naleśników trzeba uważać żeby ich nie przypalić (pewnie chodzi o dużą zawartość mleka i kisiel)
Gotowe naleśniki posmarować warstwą sera i zwinąć w rulon, przekroić ukośnie naleśnika, oblać pozostałą śmietaną i syropem z malin.

-pomysł od Buni ;-)