wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Mielone duszone z kapusta i pieczarkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosta i pyszna propozycja obiadowa dla tych, ktorzy uwielbiaja tradycyjne mielone i bigos. Ja mialam bigos,zrobilam mielone i ot co wyszlo!

Mielone duszone z kapusta i pieczarkami

Składniki:

Mielone duszone z kapusta i pieczarkami

  • 500 g miesa mielonego wieprzowego;
  • 1 jajko;
  • 1 mala cebulka;
  • 1,5 szklanki bulki tartej;
  • 0,5 szklanki oleju lub oliwy z oliwek;
  • 800 g kapusty kwaszonej;
  • 250 g pieczarek;
  • 1-2 marchewki;
  • 2 liscie laurowe;
  • lyzka koncentratu pomidorowego;
  • swieza lub suszona pietruszka,
  • 5 ziemniakow;

Sposób przygotowania:

Mielone duszone z kapusta i pieczarkami

Kapuste kwaszona wkladamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy. W miedzyczasie obieramy pieczarki, kroimy w mniejsze kawalki, lekko podsmazamy na niewielkim ogniu, az pieczarki sie lekko zrumienia. Marchewke obieramy, scieramy na jarzynowej tarce lub kroimy w plasterki. Gdy kapusta sie troche pogotuje odlewamy z niej wode, zeby nie byla przesadnie kwasna i zalewamy swieza woda. Do kapusty dokladamy wowczas pieczarki, marchewke i gotujemy kapuste do miekkosci. Mielone mieso, jajko, bulke tarta, pokrojona drobniutko cebulke (ewentualnie starta, jesli ktos nie lubi kawalkow cebuli w kotlecie) mieszamy razem, dodajemy sol i pieprz do smaku, formujemy w dloniach kotlety, obtaczamy w bulce tartej i smazymy na niewielkiej ilosci oleju, na zloty kolor z obu stron. Podsmazone kotlety przekladamy nastepnie do kapusty i dusimy w niej. Koncowo podprawiamy kapuste koncentratem pomidorowym. Do smaku mozna dodac odrobine soli, jesli uwazamy ze kapusta jest malo slona. Ja tak przyrzadzone kotlety podaje z pieczonymi ziemniakami, ale rownie dobrze mozna zjesc te kotlety wylacznie z kapusta, lub z dodatkiem pieczywa. Smakuja naprawde wybornie. Jesli po ostatnim obiedzie zostalo nam kilka kotletow, a niespecjalnie mamy ochote zeby zjesc je w tej samej wersji to wystarczy przygotowac do tego bezmiesny bigosik i danie jak znalazl. PYCHA, polecam!

Redakcja poleca: